De gemeente Leidschendam-Voorburg werkt aan een nieuwe Omgevingsvisie. De afgelopen weken heeft het participatietraject plaatsgevonden, waarbij belanghebbenden hun visie konden delen. Namens MKB Leidschendam-Voorburg hebben wij actief deelgenomen en een motie met aanbevelingen ingediend.
Ben je ondernemer en wil je nog reageren op de Omgevingsvisie? Je kunt jouw input via ons doorgeven door contact op te nemen via secretariaat@mkb-lv.nl, of rechtstreeks bij de gemeente Leidschendam-Voorburg: Omgevingsvisie Leidschendam Voorburg
Lees hieronder onze motie van aanbevelingen.
Motie van aanbeveling namens MKB Leidschendam-Voorburg
Betreft: Omgevingsvisie 2050 – Behoud van werkgelegenheid en ondernemersperspectief
Aan het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg,
MKB Leidschendam-Voorburg maakt zich zorgen over de huidige koers van de Omgevingsvisie 2050. De visie legt een sterke focus op woningbouw en biedt nauwelijks perspectief voor ondernemers en werkgelegenheid. Dat is een keuze die de economische vitaliteit van onze gemeente op het spel zet.
Terwijl grote bouwprojecten worden gerealiseerd, zien we dat de 5%-norm – die bepaalt dat minimaal 5% van het toegevoegde bouwprogramma gereserveerd moet worden voor niet-wonen functies – in de praktijk niet wordt nageleefd. Wij verwachten garanties over hoe deze norm wordt ingevuld en nageleefd. Zonder concrete maatregelen dreigt Leidschendam-Voorburg een woongemeente te worden zonder ruimte voor bedrijvigheid en economische dynamiek.
Daarnaast ontbreekt er een duidelijke visie op de invloed van ontwikkelingen buiten onze gemeentegrenzen. De plannen in de Binckhorst en de Vlietzone in Den Haag zullen een directe impact hebben op onze ondernemers en inwoners. Wij vragen ons af of het gemeentebestuur zich hiervan voldoende bewust is en of zij actief invloed uitoefenen om de belangen van Leidschendam-Voorburg te waarborgen.
Onze wensen voor een evenwichtige Omgevingsvisie 2050:
1. Behoud en stimulering van werkgelegenheid en ondernemerschap
• Harde garanties voor de naleving en invulling van de 5%-norm voor niet-wonen functies.
• Structurele betrokkenheid van ondernemers bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
• Ruimte voor moderne werkplekken, bedrijfsverzamelgebouwen en bedrijventerreinen.
2. Concreet ondernemersbeleid in plaats van vage ambities
• Duidelijke kaders voor investeringen in lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid.
• Een toekomstbestendig ondernemersklimaat dat actief nieuwe bedrijven aantrekt en bestaande bedrijven ondersteunt.
3. Grip op regionale ontwikkelingen en externe invloeden
• Actieve belangenbehartiging bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag.
• Een strategie om de impact van de Binckhorst en Vlietzone op onze gemeente te beheersen en waar mogelijk te benutten.
Leidschendam-Voorburg dreigt haar economische fundament kwijt te raken. Wonen zonder werken is geen duurzame visie. Wij roepen de gemeente op om deze punten expliciet te verwerken in de Omgevingsvisie 2050 en samen met het lokale bedrijfsleven te bouwen aan een economisch gezonde toekomst.